Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1451-06 15. tétel

2014.11.19

15.) Külföldi csoportjával Balatonfüredre tartanak. Útközben mutassa be csoportjának milyen idegenforgalmi adottságai vannak a Balatonnak? Hasonlítsa össze az északi és a déli part idegenforgalmi adottságait! Ismertesse az északi part látnivalóit, elsősorban Balatonfüred, Tihany, Keszthely, Hévíz, Tapolca, Sümeg látnivalóira összpontosítson!

Információtartalom vázlata

-        A Balaton idegenforgalmi adottságai

-        Az északi és a déli part összehasonlítása

-        Az északi part látnivalói: Balatonfüred, Tihany, Keszthely

-        Az északi part látnivalói: Hévíz, Tapolca, Sümeg

 

-        A Balaton idegenforgalmi adottságai

Budapest után hazánk legnagyobb idegenforgalmat lebonyolító tájegysége.

Itt található Közép-Európa legnagyobb tava, ami a legmelegebb is (nyáron 25-28 fokos). A vízparti üdülésnek kedvez a homokos föveny, és a mediterrán jellegű táj. A Balaton-felvidéken vulkanikus tanúhegyek vannak, szőlőkkel, pincékkel. A középkori és barokk templomokban és kastélyokban sok rendezvényt tartanak.

A tavi fürdőzés a 19. sz. második felében indult meg.  

-        Az északi és a déli part összehasonlítása

 

-        Az északi part látnivalói: Balatonfüred, Tihany, Keszthely

Balatonfüred

A legszebb fekvésű balatoni üdülő- és fürdőhelyek között van. A domboldalakon szőlők sorakoznak présházakkal. A mélyből gyógyvíz tör fel.

A Kossuth Lajos Szénsavas forrásra épült a Szívkórház.

A vitorlásversenyek színhelye a Füredi-öböl. Itt rendezik meg évente az üdülési idény kezdetét jelző vitorlafelvonási ünnepséget.

A Gyógy téren van a Horváth-ház, ahol régen az Anna bálokat rendezték, ma a tér másik házában rendezik. A téren van még a Szívkórház. A tér közepén van a Kossuth ivócsarnok.

Blaha Lujza nyaralója, Jókay-villa   Tihany

A Tihanyi-félsziget 5 km hosszan nyúlik be a Balatonba. Legmagasabb pontja a Csúcs-hegy. A félsziget belsejében két lefolyástalan tó van, a Belső-tó és a Külső-tó.Része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak. Vulkánja az Óvár nevet viseli, aljában van a Ciprián-forrás. A bazalttufába vájták a lakásukat a bizánci bazilita-szerzetesek - Közép-Európa egyetlen fennmaradt remetetelepe.

Club Tihany üdülőközpont

Tihanyi bencés apátsági templom és kolostor a 18. sz-ban épült. I. András építtette a tihanyi monostort, amit temetkezési helynek is szánt. Az 1055-ben kelt alapítólevél a legrégebbi nyelvemlékünk (a pannonhalmi apátságban őrzik). A templomtól ÉK-re van a Visszhangdomb.

  Keszthely

A Balaton legvárosiasabb jellegű települése. A rómaiak és az avarok is lakták.

Festetics György itt alapította Európa első felsőfokú gazdasági tanintézetét, a Georgikont. (1797)

Festetics kastély - a Balaton legnagyobb méretű és kulturális jelentőségű épülete. A 18. sz. közepén kezdték el építeni. Benne: „Helikon Könyvtár". A kastélyban időszakos kiállításokat, a díszteremben pedig hangversenyeket is rendeznek a nyári szezonban

A város legrégebbi háza a Goldmark-ház (zeneszerző), közelében Babamúzeum található.

Balaton múzeum - helytörténeti anyagok, valamint a Balaton földrajzáról, biológiájáról kiállítás.

 

-        Az északi part látnivalói: Hévíz, Tapolca, Sümeg

Hévíz

A Hévízi-tó a Föld második, Európa legnagyobb melegvizű tava. A víz 38 fokosként érkezi a felszínre. A tó vize 28 óránként kicserélődik. Alkalmas ízületi megbetegedések, gerincsérvek gyógyítására. Felhasználják a tőzegiszapot is, valamint inhalálást, ivókúrákat is tartanak.

  Tapolca

A város neve szláv eredetű, magyarul meleg vizet jelent. Legjelentősebb látnivalója a Tavasbarlang. Ez a barlang volt hazánkban az első idegenforgalmi célokra is berendezett barlang. A barlang járataiban körbe lehet csónakázni.

Malom-tó - bővízű karsztforrás táplálja a tavat.

  Sümeg

A szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos vár a Balaton-vidék legnagyobb várromja. IV. Béla uralkodása alatt itt őrizték az ország ereklyéit. Rákóczi szabadságharca idején itt tartották a dunántúli megyék gyűlését, emiatt a császár parancsára lerombolták. A maradványokat tűzvész pusztította el.

Kisfaludy Sándor szülőháza - Emlékmúzeum.

 

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.